Ger Dik uit Den Haag, startte in mei 2021

Sinds mei 2021 is Riccardo mijn leefstijlcoach. Ik ben hier heel tevreden mee, omdat ik hierdoor nu eindelijk in staat ben om daadwerkelijk gezonder te leven. De sleutel tot dit succes is dat hij je je eigen doelstellingen laat formuleren en dat je daar individueel en in groepsverband in kleine stappen naartoe werkt. De groepsbijeenkomsten worden gekenmerkt door een grote mate van openheid. Riccardo creëert een heel relaxte en opbouwende sfeer, waardoor je elkaar helpt vooruit te komen, ieder in z'n eigen tempo. Daarnaast verzorgt hij iedere bijeenkomst een stuk leefstijl educatie, wat op speelse wijze gebracht wordt en vaak heel verhelderend is. Door deze voorlichting, in combinatie met de afwezigheid van veroordeling of dwang, stel je zelf vast wat de nodige veranderingen zijn en maak je die geleidelijk tot je gewoonte, zodat het ook minder moeite kost om ze vol te houden.

Jeanette uit Katwijk, startte in maart 2021

Will uit Katwijk, startte in maart 2021

Na het volgen van ontelbare diëten ben ik uiteindelijk via de huisarts bij Riccardo terecht gekomen.
In het begin was ik erg sceptisch en had ik het gevoel ‘dit weet ik allemaal wel’. Maar na verloop van tijd merkte ik dat juist de herhaling van de belangrijke punten van een gezonde leefstijl je bij de les houdt. Het contact met de groep en het lange traject zorgt ervoor dat ik het volhoud en niet, zoals ik normaal altijd deed, eerst afval met een dieet en daarna weer terugval in mijn oude patroon en nog meer aankom.
Door het lange traject worden de kleine aanpassingen die je aanbrengt in je leefstijl nieuwe gewoontes en worden de dingen waar je in het begin heel hard je best voor moet doen vanzelfsprekend. Nu halverwege het traject merk ik dat ik er zeker nog niet ben. Soms zijn er lastige momenten en val ik terug in mijn oude leefstijl, maar omdat de bijeenkomsten over het hele jaar verspreid zijn, is er altijd wel weer snel een bijeenkomst om je weer op het juiste pad te trekken. Omdat de cursus zich op alle punten van een gezonde leefstijl richt, miste ik nog wat specifieke begeleiding qua voeding. Riccardo heeft mij aangeraden om contact op te nemen met Alexandra Dik van Lisse eetcoaching. Hier heb ik heel veel aan gehad (en nog steeds heb ik daar veel aan). Inmiddels ben ik al bijna 10 kilo kwijt en voorlopig ben ik nog niet klaar. Het blijft een strijd, maar door steeds kleine aanpassingen te maken kom ik er wel!

Nieuwsgierig en licht gespannen naar het intakegesprek gegaan. Tot mijn grote genoegen, en daarmee mij ook steunend, was er veel belangstelling over en hoe ik tot mijn motivatie ben gekomen en het gestelde (voorlopige) doel. Dit in tegenstelling tot andere "programma's", waar men mij probeerde te motiveren tot een door hén gesteld doel. Dit doel lag dan zo ver weg dat het vrijwel onmogelijk was te halen of vol te houden.

Vanwege een hoge bloeddruk en hoge cholesterol waarden, werd ik door mijn huisarts geattendeerd op deze cursus. Ik had ook overgewicht en al vele pogingen gedaan om af te vallen. In Maart 2021 zijn we begonnen met een groep van ongeveer 10 personen. Wat ik fijn vind aan de cursus is dat je in groepsverband bij elkaar komt en daarnaast 1 op1 gesprekken hebt met de coach. Je leert er anders tegen kijken en anders met voeding om te gaan. Je denkvermogen wordt anders waardoor het afvallen er als een cadeautje achteraan komt.

Tevens is het een begeleiding van 2 jaar waardoor je alle gelegenheid krijgt om op je eigen manier om te gaan met een ander en gezonder eetpatroon.

De feedback van de coach en van de andere deelnemers maakt de cursus voor mij succesvol.

Ik ben in september 2022 met deze cursus begonnen. Ik had alles al geprobeerd en viel niks af, kwam alleen maar aan. Door mijn huisarts op deze cursus gewezen en ik begon met goede moed. Na een individueel gesprek kwam ik er achter dat het bij mij een hormonaal probleem was en na aanwijzingen van ben ik na een jaar 30 kilo kwijt. De groepsbijeenkomsten zijn ook leerzaam, je steekt altijd wat op van elkaar en we lachen ook samen om dingen die we ervaren. Ik ervaar de cursus als zeer positief en ondertussen zijn mijn buurvrouw en mijn tante ook begonnen!

Jeanet uit Katwijk, startte in september 2022

Ernest uit Den Haag, startte in mei 2022

Maya uit Den Haag, startte in september 2022

In het begin was ik een beetje sceptisch over het hele concept. Uiteindelijk geldt het aloude gezegde als je bang bent voor het onbekende leer het dan kennen. We zijn nu een tijdje op weg en het is fijn dat bij Riccardo de focus niet ligt op het aantal kilo’s en een gebruiksaanwijzing. Wat hij wel doet is mij laten zoeken naar de keuzes die ik zelf maak en waarmee ik aan de slag ga. Succes ligt vaak buiten je comfort zone, ik liep (hardlopen) elk jaar 4,2 kilometer in Rotterdam. Riccardo daagde me uit de 5 kilometer te doen. Op de kast prijkt nu een medaille van de 5 kilometer. Ik was de laatste loper, maar je speelt de wedstrijd niet tegen een ander maar altijd tegen jezelf. Met als enige tegenstander de tijd. En niet alles gaat altijd zoals ik zou willen maar ik ga nu zinvoller om met de tijd die me is gegeven. Bedankt voor je inspanningen Riccardo, tot de volgende individuele sessie in augustus 2022!

Soms zit je vast, je denkt alles te hebben geprobeerd en toch kom je geen stapje verder. Opnieuw starten voor de duizendste keer en het is weer niet gelukt. Herken je dit gevoel? Best vervelend, want je voelt je wanhopig, teleurgesteld, zwak. Hoe dan ook, je zit niet lekker in je vel.

In zo'n negatieve spiraal zat ik ook. Totdat ik meer ging lezen over mogelijkheden en via de huisarts verwezen werd naar een van de leefstijlinterventies die vergoed zijn door de basisverzekering. Ik doe al meer dan een jaar mee aan het CooL programma en ben ontzettend tevreden over de resultaten. Wat mij voornamelijk aanspreekt is dat het laagdrempelig is en dat er ruimte zit tussen de bijeenkomsten. De inhoud van de besproken thema’s is goed te behappen en thuis kan ik verder aan een opdracht werken. Ook de mix tussen groeps- en individuele gesprekken vind ik fijn. Ik hecht waarde aan de diversiteit van de groep en vind het leuk om elkaar tijdens de bijeenkomsten te zien. Op deze manier kan ik zowel delen hoe het met mij gaat als geïnspireerd raken door anderen.

Door te leren dat je met kleine stapjes en mini aanpassingen wel dingen kan bereiken, is het mij wel gelukt gezondere leefstijl te ontwikkelen die goed bij mij past. Dat heb ik gedaan met behulp van Riccardo en door de aanwezigheid en steun van de groep. Dit traject is niet altijd makkelijk maar het herontdekken van mijn wilskracht en daadkracht, en het behalen van mijn doelen zijn absoluut de moeite waard! 

Voor iedereen die klaar is met het zitten in een negatieve flow en die hongerig is naar een gezondere leefstijl raad ik dit aan.

Wil je letterlijk wel eens zien en horen wat anderen van het CooL programma vinden? Klik dan hier en bekijk een filmpje waarin deelneemsters uit mijn groepen zelf vertellen hoe het is om mee te doen.

Gert uit Katwijk, startte in april 2022

Ik ben manager geweest en mensen hebben mij gemanaged. Ik heb managers gecoacht en geholpen zich meer als coach op te stellen. Ik leerde dat zaken voor elkaar krijgen niet werkt als je strenge regels oplegt en voor een groep gaat staan met allerlei dwingende opdrachten.

Dat heeft Riccardo goed begrepen.

Als leefstijlcoach maakt hij je bewust van de noodzaak tot gedragsverandering, zonder als een ‘baas’ te bepalen wat iedereen moet doen. Hij biedt op een ontspannen en vrijblijvende manier handvatten, die je wellicht kunnen helpen om je doel: gewichtsverlies te bereiken. Maar al te vaak zijn coaches met hun training te theoretisch, te ingewikkeld en bieden hun rigoureuze oplossingen geen link met de realiteit van een druk bestaan.

Hij doet dit anders.

Op de groepsbijeenkomsten benadrukt hij het belang van kleine stappen om je doel te bereiken en per meeting worden verschillende aspecten van een nieuwe lifestyle besproken. Zelf had ik veel aan de uitleg over voeding, etiketten lezen in de supermarkt en het ‘insuline-effect’.

Met oprechte empathie stelt hij gerichte vragen aan de deelnemers.

Iedereen in de groep kan zijn/haar verhaal doen en op correcte wijze houdt hij al te breedsprakige cursisten in toom, zodat de groepsgesprekken voor iedereen interessant blijven.

Afvallen doe vooral ‘met je hoofd’. Deze training heeft me hiervan nog meer bewust gemaakt en praktische en bruikbare ‘self-coaching’ opgeleverd.

 

Joke uit Voorhout, startte in april 2022

Met een behoorlijke portie schroom ben ik nu een jaar geleden “opnieuw” begonnen met afvallen, maar nu eens via leefstijlcoaching. De motivatie om af te vallen was er altijd wel, maar het volhouden, dat was altijd een ander verhaal!

Doordat bij de groepsgesprekken -maar ook bij de individuele gesprekken- geaccepteerd wordt dat er altijd wel een terugval in je gedrag is zonder “afstraffing”, is het veel makkelijker om dit te doen. Dit sterkt het zo broodnodige zelfvertrouwen. De diverse geleverde ideeën kan je aannemen en volgen, maar je wordt er niet toe geprest. Dit verbetert de sfeer voor mij enorm. Ik ben nu aardig op weg de afvalgrens van 10kg te naderen. Dat geeft een fijn gevoel om dan door te gaan, want dit moet toch lukken?

Ik zit nu 1 jaar in een groep bij Riccardo. Ik ben er door m'n huisarts naar verwezen. Hij adviseerde mij om te kijken of dit eigenlijk wel wat voor mij was, omdat ik al veel diëtistes had gehad. Ik wist het gewoon even niet meer en heb het met beide armen aangenomen. Zo kwam ik bij Riccardo terecht. Door hem (en ook door mezelf) kreeg ik weer een andere mind-set, dat komt ook door de groep. In het begin vroeg ik mij af of ik er wel goed zat, maar we zaten er allemaal voor hetzelfde. Ik voelde mij  serieus genomen en ik stond er niet alleen voor. Ik leerde met Riccardo en de groep anders naar mijzelf te kijken. Daardoor leerde ik mijn leefstijl te veranderen. Ook samen met de voedingscoach, die gaf goede voedingsadviezen dat was  fijn. Het gaat nu goed, ik ben goed op weg. Ik heb nog 1 jaar te gaan, maar ook dat gaat goedkomen. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen.I

Ineke uit Katwijk, startte in april 2022